Calendarul Badi
Măsurarea timpului, din primele etape ale istoriei umane, deținea semnificații esențiale pentru organizarea societății.
Acceptarea unui nou calendar, în fiecare epocă religioasă (conform istoriei religiilor), este un simbol al puterii revelației divine, pentru modificarea percepției realității materiale, sociale și spirituale, de către om. Datorită acestui fapt se evidențiază momente sacre, se reconstruiește locul omenirii în timp și spațiu, se schimbă ritmul vieții.
Credința bahai are un calendar propriu – calendarul Badi, care a fost standartizat și acceptat în toată lumea începând cu anul 2015.
Calendarul Badi reprezintă un calendar solar, care constă din 19 luni a câte 19 zile (361 de zile) cu adăugarea "zilelor intercalare" (a câte 4 în anii obișnuiți, și 5 –în anul bisect). Zilele și lunile sunt numite în cinstea atributelor Domnului.
Anul începe în momentul, în care în Teheran (Iran) vine momentul echinoxului de primăvară – acesta este începutul primăverii în emisfera de Nord al globului. Ora exactă a acestui eveniment este calculat pe mulți ani înainte și e publicat.
Prima zi a anului se numește Nawruz ("ziua nouă") - aceasta este prima zi din an în Credința Bahai.
Bahá'u'lláh a stabilit primul an din calendar – anul, în care Bab și-a revelat Misiunea Sa. Prima zi a primului an, a căzut pe 21 martie 1844, conform calendarului Gregorian.
-
Cum se grupează anii?
Bab a grupat anii în cicluri a câte 19 ani și i-a numit "Vahid" ("unitate"). Fiecărui an din "vahid" El i-a dat un nume unic. El de asemenea a grupat "vahidele", la rândul său, în cicluri a câte 19 și a numit aceste megacicluri "Cul-i -șai'" ("toate lucrurile create"). Anul 172 (care a început în seara zilei de 20 martie 2015) deschide al 10-lea "vahid" din primul "Cul-i-șai'"
19 zile 19 luni 19 ani 19 vahide. Grupuri a câte 19→ 1 lună → 1 an → 1 vahid → 1 Cul-i -șai' (361 ani).
-
Când începe ziua?
În Credința bahai, la fel ca în multe alte religii, ziua începe la apus, când soarele dispare după orizont.
Ora apusului soarelui preventiv se calculează cu aplicarea formulelor astronomice contemporane și de obicei se indică cu utilizarea ceasului standard, calculul căreia începe de la miezul nopții, luând în considerație fusul orar local.