Legile spirituale

Călăuzirea Divină

"Путь тернист, и на нем нас ждет много испытаний, но если верующие,... будут жить по заповедям Бахауллы, они ощутят, что их направляет незримая, мощная сила и помощь всегда рядом, они увидят, что, в конце концов, все препятствия рушатся и приходит успех".

Fără legi nu există ordine, iar ordinea este condiția indispensabilă tuturor tipurilor de activitae socială comună, fie că activitatea este spirituală, culturală, tehnică sau intelectuală. Chiar și libertatea personală, cu siguranță se bazează pe lege. Refuzând binevol la unele din drepturile sale, în numele unui sistem de legi acceptat în societate, omul contribuie la crearea unui mediu favorabil realizării aspirațiilor sale personale, și în final câștigă mai mult decât de pierde.

La baza tuturor legilor, care contribuie la dezvoltarea spirituală a omului, sunt Revelațiile Manifestărilor Lui Dumnezeu.  Poruncile lui Moise, Isus, Mohamed nu sunt doar un cod de legi de comportament, sau de prescriei morale. Dragostea pe care o nutrește Manifestarea lui Dumnezeu față de noi, e capabilă să topească inimile și să le toarne într-o nouă formă, care poartă marca poruncilor Manifestărilor. Fiecare Revelație aducea noi înțelesuri despre bine și rău, pe baza cărora se introducea câte un sistem nou de legi. Bahá'u'lláh spunea: "să nu credeți că v-am revelat un simplu cod de legi. Nu, mai degrabă am despecetluit Vinul ales cu degetele tăriei și ale puterii".

Citește Cartea Legilor – Kitab-i-Aqdas

Vorbind despre importanța respectării legilor spirituale, trebuie să ținem minte, că scopul omului în viața aceasta – este de a pregăti sufletul pentru viața de după moarte. Fiecare trebuie să se învețe să-si stăpânească instinctele sale joase și să nu foe sclavul lor. Viața în lumea aceasta este un șir neântrerupt de încercări și victorii, insuccese și realizări spirituale. Uneori, drumul pare a fi insuportabil de dificil, dar cu toate acestea ne convingem, de nenumărate ori, că omul care înpofida la tot respectă în mod constant legile lui Bahá'u'lláh, acest om se dezvoltă spiritual, pe când cel, care, în goana după fericire trecătoare/iluzorie, încalcă aceste legi/face compromisuri, el, inevitabil se oprește în dezvoltarea sa spirituală și nu rareori își crează noi, și mai mari dificultăți, și până la urmă nu obține fericirea dorită/scontată.

Interdicția alcoolului și a drogurilor

Este inadmisibil ca omul, fiind înzestrat cu rațiune, să consume ceea, ce-i tulbură rațiunea.

În Scrierile Bahai se menționaează de nenumărate ori interdicția consumului de vin și alte substanțe amețitoare, precum și se descrie influența negativă a substanțelor de așa tip asupra omului. În una din Tabletele Sale Bahá'u'lláh spune:

Temeți-vă să înlocuiți Vinul Celest cu vinul vostru, pentru că acesta va întuneca rațiunea și vă va întoarce de la Chipul Lui Dumnezeu, Atotslăvit, Incomparabil, Inaccesibil. Nu vă atingeți de vin, pentru că el e interzis vouă prin Voința Lui Dumnezeu, Atotînălțat, Atotputernic.

‘Abdu’l-Bahá explică că în Kitab-i-Aqdas, sunt interzise "atât băuturile slab alcoolice, cât și cle tari"; din cuvintele Lui, cauza interdicția alcoolului constă în faptul că "alcoolul întunecă rațiunea și slăbește corpul".

În scrisorile, scrise din numele lui Shoghi Effendi, se spune că restricția se referă nu doar la consumul de vin, ci și la "tot ceea, ce dăunează activității rațiunii", și se explică, că consumul de alcool e admis doar atunci când aceasta e solicitat în tratamentul medicamentos, prescris «la sfatul unui medic cunoscător și respoinsabil, care se întâmplă să fie nevoit să-i prescrie acest medicament pentru tratarea unei boli anumite».

Restricția consumului de opium se repetă la Bahá'u'lláh în ultimul vers din Kitab-i-Aqdas. În legătură cu aceasta Shoghi Effendi indică că, unul din trăsăturile unei "vieți caste și sfinte" este "abținerea totală… de la opium și narcotice de acest fel, care crează dependență". Aici se include heroina, gașâș și alte substanțe, care se extrag din cânepă, așa ca marihuana, precum și halucinogeni de tipul amfetamine, peiot și altele de acest tip.

Rugăciunea obligatorie zilnică și postul

Bahá'u'lláh ne învață că "rugăciunea obligatorie zilnică și postul se află pe o poziție înălțată în ochii Lui Dumnezeu" "...Noi v-am prescris, - spune El, - să aplicați rugăciunea obligatorie și postul, ca cu ajutorul lor toți să se poată apropia de Domnul, Cel Mai Puternic, Cel Mai Iubit".

Abdu’l-Bahá ne învață că "postul fizic este semnul postului spiritual. Acest Post duce la purificarea sufletului de toate себялюбивых poftele, la descoperirea calităților spirituale, la atragerea adierii Celui Atotmilostiv și la înflăcărarea cu focul iubirii de Dumnezeu".

Rugăciunile obligatorii zilnice sunt trei la număr... Credinciosul este liber să aleagă oricare dintre acele trei rugăciuni, dar este obligat să recite una dintre ele, în conformitate cu toate indicațiile specifice care o însoțesc.

Rugăciune obligatorie scurtă

Stau mărturie, o, Doamne, Dumnezeul meu, că m-ai creat ca să te cunosc și să te slăvesc. Adeveresc în clipa aceasta neputința mea și puterea Ta, sărăcia mea și bogăția Ta. Nu există nici un alt Dumnezeu, în afară de tine, Ajutorul în primejdie, Cel desinestătător.

Citește rugăciunile bahai

Postul Bahai se respectă de pe 2 martie pînă pe 21 martie în fiecare an și constă în abținerea de la hrană și băutură (pentru fumători - și de la fumat) de la răsărit pînă la apus. Sunt eliberați de la post oamenii bolnavi, femeile însărcinate și care alăptează, oamenii, care au ca ocupație munca fizică grea, precum și cei ce călătoresc.

Citește colecția de citate despre Post

După cum spune Bahá'u'lláh: "Postul și Rugăciunea obligatorie zilnică sunt în esență două aripi a vieții omenești. Binecuvântat este cel care se înalță în cerurile dragostei de Dumnezeu, Domnul tuturor lumilor".

Neparticipare la politică

Bahá’i participă la alegeri, trăiesc o viață socială activă, participă la procesul de creare a societății, ascultă guvernele lor, cu toate acestea nu fac campanii pentru partide sau candidați, nu devin membri ai partidelor politice, nu sunt implicați în confruntările politice atât de actuale pentru sistemele de guvernare actuale. Bahá'í nu participă la politica de partid. Păzitorul, Shoghi Effendi, a subliniat două motive pentru această neparticipare. Primul este că politica duce întotdeauna la separare, nu la unitate. Al doilea este ca susținerea unui partid politic înseamnă susținerea ideilor sale, iar astăzi altceva decât puterea cuvântului lui Dumnezeu, care cuprinde realitatea lucrurilor, nu poate uni umanitatea sau" a aduce mintea, gândurile, inimile și sufletele în umbra unui copac".

Căsătoria

Familia e văzută ca fundamentul/baza a toată societatea umană, și în această învățătură e prevăzută protecția în deplină măsură a familiei și întărirea acestui institut Divin. Legea bahai, în așa mod, introduce limite declarând admisibile doar acele acte sexuale, care au loc între bărbat și acea femeie, cu care el e căsătorit.

Citește colecția de citate lа tema Căsătoria

Refuzul de la bârfă

Bahai au interzicere clară de a bârfi, care poate fi definită ca observații distrugătoare/înjositoare despre personalități și instituții, spuse oamenilor din jur, în mod public sau privat.

Bârfa, insulta și atenția la neajunsurile altora este condamnat invariabil de către Bahá'u'lláh. În Cuvinte Tainice El clar explică: "O, fiu al existenței! Cum poți să uiți de propriile tale greșeli și să te ocupi de greșelile altora?  Cine face acest lucru e blestemat de Mine". "Cu adevărat vă spun: aveți gură ca să vorbiți doar de bine, nu vă murdăriți/întinați graiul cu vorbe nedemne. Domnul v-a iertat totul din trecut. Se cuvine, ca de acum înainte, să se spună doar c e e frumos și corespunzător, și să se abțină de la defăimare, hulă și tot ceea ce aduce oamenilor întristare".

(+373) 76-74-76-17

Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Вера Бахаи в Молдове